Wie was jij voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn?

Wie was jij voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn?

Op deze foto ben ik denk ik 2 jaar oud, blij, onbevangen, gevoelig en met een lui oog zoals je kan zien.😉
Al snel kreeg ik, net als ieder kind, mee hoe ik me behoorde te gedragen. Dat is ook goed, zo gaat opvoeden, grenzen zijn nodig en geven veiligheid, maar met alle goede bedoelingen krijgt elk kind ook de (indirecte) boodschap dat het dus niet helemaal goed is zoals het is. Thuis, op school, bij vriendjes en familie. Je leert, in meer of mindere mate, je aan te passen aan wat hoort.

Helaas betekent dit vaak ook dat je afstand moet nemen van delen van jezelf. Dat je meer verwijdert raakt van wie je in essentie bent. Dat je sommige talenten niet volledig kan ontwikkelen of benutten en dat je later in je volwassen leven ineens voelt dat je niet helemaal leeft, je je niet gelukkig voelt en je vooral bezig bent met je omgeving en niet meer weet wie je echt bent.

Ik leerde bijvoorbeeld dat mijn uiterlijk blijkbaar belangrijk is om me veilig te voelen en “vergat” dat ik goed ben zoals ik ben.
Ik leerde dat gevoelig zijn niet zo handig is, dus heb me heel lang afgesloten van mijn lijf en gevoel en “vergat” dat daar juist mijn kracht zit. Ik kreeg schaamte voor mijn speelsheid en impulsiviteit, maar “vergat” dat daar alle energie juist kan stromen en creativiteit ontstaat.

Hoe fijn is het om weer langzaam terug te bewegen naar wie ik echt ben! En hoezeer gun ik het iedereen om hetzelfde te doen!
Te voelen waar je blij van wordt, zonder dat je hoofd er iets van vindt, te voelen dat je goed bent zoals je bent, zonder je te schamen, te leven vanuit passie en (zelf)liefde in plaats van vanuit angst, zelfafwijzing en onderdrukking!
Makkelijk is dat zeker niet, maar absoluut de moeite waard omdat je al perfect was toen je geboren werd! 🍀

Dus wie was jij voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn?

wie was jij als kind

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *